Overnachten op een BOTEL in Limburg

 

Wie kent het niet, al die boeken en kaarten die we aanschaffen en op die ene speciale plaats bewaren. Niet alleen fiets- en wandelgidsen, maar ook andere themaboeken die ons aanspreken. Ik heb er hier zo enkele voor mij liggen: Proeven van 100 straffe streekbieren en Welkom thuis, Limburgse logies met een verhaal… en mijn eigen Gallo-Romeinse cityhopper. Het ideale manuscript om een gevarieerde fietstocht samen te stellen.

GPS-track:

www.routeyou.com/route/view/206958/cycle-route-borgloon-2010-straffe-streekbierenroute.en

www.routeyou.com/route/view/207058/fietsroute-borgloon-2010-heirbaan.nl

 

Wat hebben we nodig voor een verrassingstocht? Een leuke overnachtingsplaats vind ik in een overnachting in het Botel, een drijvend hotel, een rivieraak omgebouwd tot hotel. Erheen zoek ik in het boek enkele cafés met straffe streekbieren die min of meer in lijn liggen met het logies. Het zoeken lukt aardig: een St-Gummarus in de St-Gummarusuitspanning in Bokrijk, een Zonderik op de Holsteencamping in het heidegebied de Teut in Zonhoven, de brouwerijen Ter Dolen in Helchteren en Sint-Jozef Opitter. Verbinden doe ik deze met knooppunten. Ophoven ligt aan de Maas, ideaal om terug te keren via de LF3 Maasroute of de aan Belgische zijde gelegen LF7, beiden in combinatie met de LF6 of via knooppunten. Maar deze routes zijn mijn fietskompanen bekend en dus opteer ik voor een drielandenspecial. Via knooppunten naar de Duitse grens die we even overwippen naar Tuddern om dan via mijn eigen Gallo-Romeinse cityhopper over Sittard naar Maastricht te fietsen, dat gedeelte dat in de Limburgse pers uiterst mooie kritieken kreeg.

En nu op weg! Startpunt is de siroopstad Borgloon in de Haspengouwse fruitstreek. De weidelandschappen van Kortessem en Diepenbeek vormen de overgang naar de Kempense bossen. Via de campus van het LUC en de vergeten autowegbrug die na jarenlange teleurgang een asfaltlaagje kreeg voor een regionaal verbindingswegje bereiken we het provinciale domein Bokrijk. Geen Gummarus, maar Keizer Karel zit op de tap. We fietsen deels door het domein om via een mooi pad door sparrenbossen de Teut te bereiken. Een oude spoorweg, nu fietspad, trekt er doorheen. Voor de camping moeten we even het zand in, maar de Zonderik is deze afsteker zeker waart. De spoorweg trekt door tot Helchteren. Ter Dolen kriek is een wat zuurdere kriek, lekker verfrissend bij warm weer. Voorbij aan de schietvelden van de F16’s van Brogel en dan de Kempische bossen in naar de brouwerij St-Jozef in Opitter, waar ze … St-Gummarus brouwen.

Het Maasland is nu vlakbij, nog een stukje langs de Maas tot aan de boot die in een volgelopen grindkuil aangemeerd ligt. Het onderdek is ingedeeld in kajuiten met twin beds, douche en WC. Wil je meer ruimte dan ga je voor een luxekajuit. De eigenaar bezit een historische rivieraak met zeil. Wij gaan een uurtje zeilen op grootmoeders wijze, zoals hij dit noemt. Achteraf wacht ons een gezellige barbecue op het voordek van het Botel. Met dit lekker weer kunnen we ons geen beter terras aan (op) het water uitdenken.

Het veer in Ophoven brengt ons naar Nederlands Limburg en via het grensoverschrijdende fietsnetwerk bereiken we Tuddern. Het restaurant van het Landbouwmuseum serveert lekkere schnitzels en varkenssteaks. Tijd voor boek 3 waar een Nederlandse journalist die het traject tussen Sittard en Maastricht fietste volgend slotcommentaar gaf: “De gekozen paadjes en weggetjes zijn schitterend. Een ultrakorte maar supermooie etappe. Eentje die een goed beeld geeft van de bedoelingen van Raskin. Daar fietsen waar geen auto’s komen en genieten van de rijke historie in de regio. Jammer dat ik vandaag na amper 30 kilometer al moet afstappen. De hoogste tijd om die overige 1080 kilometer eens te ontdekken”.

Ook mijn kompanen zijn vol lof over dit stukje Nederland. Bijzonder leuk vinden ze de ludieke geneeskrachtige waterpomp met drie druktoetsen: eentje tegen dorst, een tweede tegen platvoeten en een derde tegen zadelpijn, schurft en dergelijke. Van Maastricht naar Tongeren kies ik voor de Via Jecore (knooppunten door de Jekervallei), misschien wel het meest excentrieke fietstraject van Vlaanderen. De LF6 en enkele knooppunten brengen ons terug in Borgloon.

Dus pakken die boeken en kaarten en plannen … of simpelweg ons achterna fietsen door beide Limburgen. 

 


Praktisch

SITUERING: Belgisch en Nederlands Limburg

ROUTE: Borgloon-Ophoven-Borgloon; Straffe streekbierentocht en Gallo-Romeinse cityhopper

AFSTAND: 2 X 96 km = 192 km

BEWEGWIJZERING: knooppunten en fietsgids “De Gallo-Romeinse cityhopper”

INKEREN: Bokrijk, Holsteenbron, Ter Dolen, Opitter, Ophoven, Sittard, Schinnen, Meerssen, Maastricht, Kanne, Nerem, Tongeren.

BOEKEN, KAARTEN EN GIDSEN: 100 x straffe streekbieren van Bruno Loockx (Lannoo), Charmante overnachtingen in Limburg (Toerisme Limburg), De Gallo-Romeinse cityhopper (Elmar), knooppuntkaarten Limburg en Zuid-Limburg (NL)

LOGIES: Botel Ophoven: Maasdijk 1 bus 5, 3640 Ophoven, tel: +32 89-41 85 92, +32 494-81 41 51, +31 6-425 815 97, info@botelophoven.be, www.botelophoven.be

INTERNET: www.zeilenopgrootmoederswijze.be