Rondje Noord-Hessen over rivier- en spoorwegroutes

 

Ei-ei-ei, landgraaf Karl liet hier zijn sporen na. De gebroeders Grimm verzamelden er hun sprookjes. Fiets mee over rivier- en spoorwegroutes door het land van sagen en sprookjes. en kom meer te weten over de boze Trendula en de ware betekenis van het roodkapje.

 

Bad Karlshafen

GPS-TRACKS:

www.routeyou.com/nl/route/view/2108633/fietsroute/rondje-noord-hessen-1.nl

www.routeyou.com/nl/route/view/2108637/fietsroute/rondje-noord-hessen-2.nl

www.routeyou.com/nl/route/view/2108638/fietsroute/rondje-noord-hessen-3.nl

www.routeyou.com/nl/route/view/2108639/fietsroute/rondje-noord-hessen-4.nl

www.routeyou.com/nl/route/view/2108641/fietsroute/rondje-noord-hessen-5.nl

www.routeyou.com/nl/route/view/2108645/fietsroute/rondje-noord-hessen-6.nl

Textiel en zout

Ons verhaal begint in 1685 bij het afschaffen van het Edict van Nantes door koning Lodewijk XIV. Hierdoor werd het openlijk belijden van de hugenootse godsdienst een strafbaar feit en dit op straffe van arrestatie en inbeslagname van goederen. De hugenoten, destijds een scheldnaam voor de protestanten, waren in feite de Franse aanhangers van Calvijn. Velen besloten te vluchten, hoewel het hun verboden was Frankrijk te verlaten. Duitse vorsten waaronder landgraaf Karl (Carl) zu Hessen waren bemoeid om de vluchtelingen op te vangen. Vooral die met vakkennis in de textielindustrie waarin de hugenoten marktleider waren, waren gegeerd. Voor hun zou hij een barokke handels- en industriestad bouwen met een binnenhaven tussen de hoofdgebouwen die representatief moest zijn voor de textielhandel. Een soort Cour d’honneur, maar dan om schepen aan te meren. In 1699 legde hij de eerste steen van wat later de stad Bad Karlshafen zou heten, gelegen aan de monding van de Diemel in de Weser.

In 1730 ontdekte ene Jacques Galland enkele zoutwaterbronnen waaruit de thermen ontstonden. De sage wil dat de zoutfee een magische haarkam bezat die haar onzichtbaar maakte. Ze mengde zich onder de zieke mensen die ze met een druppel zoutwater verdoofde. Na een heilzaam bad in het zoutmeer, ontwaakten de zieken volledig genezen in hun bed zonder zich te herinneren wat er gebeurd was. Maar op een dag vindt ze haar haarkam niet meer, waardoor ze de mensen niet meer kan helpen. Ze laat vele tranen, tot op een dag Jacques in een diep gat valt en bij haar terecht komt. Hij helpt haar zoeken en vindt als bij wonder de magische haarkam. Als dank krijgt hij een bron met het heilzame zoutwater. 

 




Er waren eens…

Waar kunnen we onze tocht beter starten dan op de monding van de Diemel in de Weser, bij de aandrijfas van een stoomlocomotief die symbool staat voor de oudste spoorlijn van Hessen. De Friedrich-Wilhelm-Nordbahn die Kassel via Hümme met Haueda verbond en een verbinding had van Bad Karlshafen over Trendelburg naar Hümme met de naam Carlsbahn, genoemd naar Landgraaf Carl. Over deze spoorbaan tjoeken wij richting Trendelburg. We fietsen de met een ammoniet bewegwijzerde Diemel-Radweg stroomopwaarts. Al snel krijgen we zicht op de burchtruïne Krukenburg in Helmarshausen. De burcht behoort samen met de Sababurg en de Trendelburg tot de drie burchten van het sagevolle Rheinhardswald. Het woud reikt van Kassel langs de linkeroever van de Fulda tot Göttingen waarvan een groot gedeelte tussen de Weser en de Diemel. Het ontstaan van het woud is al een sage op zich. Nadat Graf Reinhardt zijn land met dobbelen aan de Bisschop verloor, bad hij deze om nog eenmaal te mogen zaaien en oogsten. De bisschop stond dit toe en slim dat Graf Reinhardt was zaaide hij traag groeiende eiken die pas na 20 jaar vruchten dragen. Dat de gebroeders Grimm tijdens hun periode in Kassel hier vele sprookjes verzamelden mag dus wel blijken.

De Krukenburg hoorde toe aan de reus Kruko die drie dochters had: de zachtaardige vrome Brama en Saba … en de wrede heidense Trendula. Na Kruko’s dood konden de zussen de praktijken van Trendula niet meer verdragen. Saba bouwde de Sababurg midden in het woud en Brama de Bramburg op de andere Weserzijde. Trendula trok naar de Trendelburg maar was zo haatvochtig dat ze haar zussen doodde op een plek in het bos. De goden konden het niet meer aanzien en lieten in het woud een zeven dagen durend hevig onweer los dat Trendula neerbliksemde. Nadat het wegtrok bleven op de plaats van het onheil twee diepe kraters achter.

De Sababurg wordt door de Gebroeders Grimm in verband gebracht met het kasteel van Doornroosje, de massieve toren van de Trendelburg met de toren waarin Rapunzel door de heks wordt opgesloten. Trendelburg is een stadje met middeleeuwse burcht bovenop een rots in een grote meander. De massieve toren heeft onderin een helse folterkerker en bovenop een hemels uitzicht. Op het balkon verschijnt Rapunzel die haar lange haar naar beneden werpt waarlangs haar prins naar boven kan, nadat de heks haar daar opgesloten had. De heks ontdekt dit, vervloekt de prins tot blindheid en stuurt Rapunzel naar een ver land. Na lang zoeken hoort de prins haar zingen zoals hij haar toenmaals in de toren uit eenzaamheid hoorde zingen. Rapunzels tranen verbreken de betovering en ze leefden nog lang en gelukkig. Je geluk vieren op het kasteel kan ook. Er is immers een romantisch hotel in ondergebracht die de herinnering aan Rapunzel hoog houdt. Slapen in een hemelbed, uitzweten in de sauna- toren of relaxen in de zoutkamer. Het heeft uiteraard zijn prijskaartje, maar daarvoor vertelt de mooie Rapunzel ’s weekends haar verhaal (www.burg-hotel-trendelburg.com/de).

De Desenburg bovenop een koepelberg is de volgende sagenburcht, die van de spiegelridder. Een draak die de omgeving terroriseert, bewoont de berg en de koning belooft het land rond de berg en een burcht bovenop aan diegene die de draak doodt. Een jonge ridder laat daarop een schild smeden met drie spiegels erop. De draak spuwt vuur en rook, kijkt in het schild en deinst terug voor de drie vermeende draken. Dat twijfelmoment is genoeg om de draak met zijn lans te doden.

 

Diemel 

Trendelburg

Desenburg

Het Oranjehuis

Warburg ligt op een heuvel boven de monding van de Twiste in de Diemel. De stad heeft met zijn muren, gebouwen en torens zijn middeleeuws karakter behouden. We ruilen Diemel-Radweg in voor Twiste-Radweg die geen officiële fietsroute is maar een aaneenschakeling van fietstracés. De spoorwegroute R51 maakt een verbinding naar Volkmarsen. Tot in Welda volgt deze gemoedelijk het pittoresk riviertje waar we overschakelen op de route R2 naar de Twistesee. Het stuwmeer, strandbad en watersportgebied van Arolsen. Bad Arlosen, want sinds 1997 is de oude garnizoensstad kuuroord. De kazerne midden in de stad die tussen 1952 en 1994 aan 3000 Belgische soldaten onderdak bood is nu een winkelcentrum en het grote paradeplein een immense parking. Begin augustus bezoeken honderdduizenden bezoekers de jaarlijkse kraam- en veemarkt. Pronkstuk is het drie vleugels tellende barokkasteel dat sinds de bouw in 1713 eigendom is van de vorsten van Waldeck en Pyrmont. Het geboortehuis van Emma zu Waldeck und Pyrmont, beter bekend als de latere koningin Emma van Nederland en moeder van koningin Wilhelmina. Maar voorheen was het kasteel een klooster met brouw- en bakhuis. Het daaruit ontstane Hofbrauhaus is de oudste brouwerij van Hessen.

 

Diemel

Warburg

Twiste

Volkmarsen

Twistesee

Bad Arolsen

Waterspel 1

Tussen Bad Arolsen en Korbach is de route slechts sporadisch bewegwijzerd. Even ontbreken alle markeringen. Maar we blijven in de buurt van de rivier tot in het dorpje Twiste dat zijn naam verleent aan het riviertje. Hier komen we weer enkele fietsbordjes tegen tot we over een boerderijerf fietsen, een grindweg op die een beboste heuvelrug overschrijdt. We naderen de bron van de Twiste en volgen een wegje over de waterscheiding waaraan enkele watermolens liggen. Bovenop geen watermolens maar windturbines en erachter Korbach. Continental, van de fietsbanden waar ik al jarenlang op teer, heeft hier een fabriek. Een geur van verbrand rubber prikkelt onze neuzen. Door de voetgangerszone volgen we de kopernagels in het wegdek. Dit zogenaamde goudspoor leidt voorbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. We fietsen van noord naar zuid, van het nieuwe naar het oude stadsdeel met zijn vakwerkhuizen, torens en stadsmuurresten. Aan de rand van de stad gaan we op zoek naar de recent aangelegde Ederseebahn-Radweg. Een spoorwegroute die 26 km lang richting Ederdal daalt en verbinding maakt met de Ederradweg. Hij staat bekend om zijn mooie viaducten. Maar wij willen naar de Edersee, toch wel één van de blikvangers op onze tocht. Na enkele kilometers ruilen we de spoorwegroute dan ook in voor de Ederseeradweg R1 die ons over soms wel zeer smal bospad naar beneden voert. We draaien het oeverfietspad langs het meer op en kijken naar boven, naar de op een berg gelegen burcht Waldeck en de onheilspellende wolkenhemel. Gelukkig bieden enkele uit de kluiten gewassen beuken ons onderdak voor de daarop volgende plensbui. Over het stomend beton fietsen we naar de stuwdam. Een toeristische trekpleister met terrasjes en souvenirwinkeltjes. Het stuwwerk-museum en Aqua-Park, een waterpark voor kinderen, zijn publiektrekkers. Avontuurlijk is het bomenparcours en apart is de boomkruinenwandeling. Over een op metalen palen geplaatste loopbrug lopen we 250 m door de kruinen van de bomen. We brengen ook een bezoekje aan het wildpark dat ons laat kennis maken met de plaatselijke fauna.

Grasvelden, beemden en waterplassen zijn het uitgangbordje voor de Ederauen. Observatieposten en infopanelen over fauna en flora laten ons kennis maken met de natuur in en rond de overstromingsgebieden. Maar we mogen niet te fel treuzelen want achter ons, boven het stuwmeer, ziet de hemel opnieuw dreigend zwart. Het dorpsplein van Wega behield zijn uitzicht dat het tijdens de Duitse Landesgartenshau van 2006 aangemeten kreeg. Naast een bruisende fontein en watermolenrad zijn een grote overdekte rustplaats met tafels en rustbanken behouden. We halen onze thermos thee boven en laten het onweer over ons heen gaan. Een onweer dat, wat we ´s anderendaags vernemen, verder op ons parcours uitgroeide tot noodweer met hagel en hevige windstoten. Maar dat was niet aan ons besteed, wij fietsten het onheil rustig achterna.

 

Korbach

R1

R1

Stuwdam Edersee

Boomkruinenwandeling Edersee

Ridderflair

Onze overnachtingplaats is Fritzlar, een middeleeuws stadje, omringd door een stadsmuur met maar liefst negen intacte torens en een sprookjesachtig marktplein met fontein en typische vakwerkhuizen. We overnachten in het spitshuis, zo genoemd omwille zijn metershoge spitse dak. Huizen met gevels die gevaarlijk naar voren overhellen zijn hier schering en inslag. Bij een rondgang door de stad, langs de muren en torens wanen we ons in de middeleeuwen. Met een beetje geluk kan je deelnemen aan een geleide themawandeling maar je kan ook aan de hand van een geschreven gidsje of een app op je GSM op ontdekking gaan.

De grauwe toren valt te bestijgen. Op de tussenverdiepen komen we meer te weten over de heksenvervolging en ludieke tekeningen geven de geschiedenis van de stad weer. Op één daarvan staan vrouwen afgebeeld bovenop de stadsmuur met hun blote konten naar de vijand gekeerd die er maar niet in slaagt de stad in te nemen en aan terugtrekken denkt. Een niet zo wijselijke provocatie die de aanvallers onder leiding van de Landgraaf van Thüringen zo verergert dat deze de stad toch nog innemen, plunderen en in brand steken.

 

Roodkapje

Op de Schwalm-Radweg fietsen we door een typisch rivierlandschap. Op dijken die overstromingen moeten tegengaan, langs grindmeren ontstaan uit de vroegere bruinkoolmijnen, op grind- en boswegen door weiden en akkers. Schwalmstadt is een tweeledige gemeente bestaande uit Treysa en Ziegenhain. We fietsen intussen in het zogenaamde Roodkapjesland. De streek waar de gebroeders Grimm het sprookje van Roodkapje haalden. In Treysa vertrekt de Bahnradweg Rotkäppchenland die een tijdje parallel loopt aan de Schwalm-Radweg. De ene op een oude spoorwegbedding, de andere bovenop de dijken in de rivierbedding. Het roodkapje maakt deel uit van de traditionele klederdracht. Het is geen kap die je over het hoofd slaat, maar een klein kapje dat bovenop de haardos staat. Ongetrouwde vrouwen droegen een rood kapje, getrouwde een groen. Bij rouwende vrouwen is dit zwart. Je komt er alles te weten over in het Schwalmmuseum in de watervestingstad Ziegenhain. Veertien dagen na Pinksteren vieren ze in Ziegenhain saladekermis. Een feest dat herinnert aan een poging van Landgraaf Karl om zijn koppige boeren voor het aanplanten van de nieuw ontdekte aardappel te winnen. Hij bood hun aardappelen en salade aan, maar de boeren aten enkel van de door hun eigen landheer aangeboden salade. Het feest groeide uit tot het grootste klederdrachtfeest van Hessen. In het ooievaarsdorp Loshausen kruisen Schwalmradweg en Bahnradweg Rotkäppchenland zich. Op de spoorwegroute komen we enkele houten sculpturen tegen waaronder roodkapje in een opengesneden wolf. Even verder meldt een bord dat we na 721 m het einde naderen van de dorstige route. Hier eindigt tevens onze etappe want het café-restaurant-hotel ‘Zum hungrigen Wolf’ blijkt ook ons etappedoel te zijn. Het etablissement staat volledig in het teken van Roodkapje en de wolf met een Roodkapjeszaal, een romantische rozenkamer, het grootmoedercafé en de wolfsbar. De volumineuze porties in het restaurant reiken wel degelijk om mijn wolfhonger te stillen. Voor meer sprookjes moet je in het sprookjeshuis zijn op de markt van Neukirchen. En voor vele trouwlustigen begint hun sprookje bij het ja-woord in het torenhuisje van de middeleeuwse kerk.

 

Schwalm-Radweg

Schwalm-Radweg

Ziegenhain

Loshausen

Bahnradweg Rotkäppchenland

Sprookjeshuis in Neukirchen

Zum Hungrigen Wolf

Bahnradweg Rotkäppchenland

Vakwerksteden

Van de sprookjesspoorwegroute gaat het naar Niederaula aan de Fulda. Over kleine nevenstraten bereiken we Bad Hersfeld. De fietsroute vermijdt de stad door de rivier te volgen maar wij rijden via het kuurpark naar het centrum om de ruïne van de grootste Romaanse basilica ten noorden van de Alpen te aanschouwen. De stad telt maar liefst 210 gebouwen die onder monumentenzorg staan. Ons etappedoel vandaag is het middeleeuwse vakwerkstadje Rotenburg. Het kasteel was één der woonoorden van de Hessische landgraven. De stadsmuur met heksentoren en burgertoren zijn goed behouden. In de middeleeuwen sloot men vermeende heksen en ander gespuis op in de torens. De rivier scheidt het oude en het nieuwe stadsdeel. Het zicht vanaf de brug op het oude stadsilhouet is een prentkaartbeeldje. Twee levensgrote bronzen knapen houden halt aan de brug, in de stad staan er nog acht zulke beelden opgesteld. De volgende morgen fietsen we geruime tijd op kleine verbindingsstraten van dorp naar dorp en komen bij het cisterciënzer klooster Haydau. Na de blote kontenprovocatie (1232) in Fritzlar gaan de Landgraaf van Thüringen en zijn kapitein Friedrich von Treffurt zo driest te werk dat Friedrich’s familie achteraf de provoost Gumbert uit Fritzlar ter verzoening de heideabdij Haydau aanbiedt. Deze geeft ze door aan de cisterciënzerzusters (1235). Tijdens de reformatie (1527) verandert de vrome gift in jacht- en lustslot van de Hessische landgraven. Woonst, klooster en kasteel door de eeuwen heen, maakt dat dit één der best bewaarde kloosters van Hessen is. Nu is ze in gebruik als centrum voor communicatie en cultuur. Ze wordt ook gebruikt voor trouwceremoniën waar het planten van een huwelijksroos in de kloostertuin door de getrouwden tot een ritueel met groot symboolgehalte uitgegroeid is.

 

Langs de aula

Eichhof (Fulda)

Bad Hersfeld

Sprookjestafereel langs de Fulda

Abdij Haydau

Ei-ei-ei

We komen aan een technische spitsvondigheid, een fietszeilbaan over de Fulda. Een ijzeren kooi, twee meter boven het wateroppervlak hangend. Door aan een zwengel te draaien brengen we het gevaarte in beweging. Armkracht overgebracht op katrollen zorgt dat we tergend traag naar de overkant zweven. Melsingen is de stad waar de Bartenwetzer om twaalf en achttien uur boven in de toren van het stadhuis verschijnt. De houthakker die met zijn bart (aks) het woud in trekt. Onderweg slijpt hij zijn bart op de Bartenwetzerbrücke. Zo ging dat vroeger en de sporen ervan zijn vandaag nog merkbaar op de brug. Maar het leukste daaraan is dat wij hem vanaf de sfeervolle vakwerkmarkt rondom het centraal geplaatste stadhuis kunnen aanschouwen. De Fulda vormt enkele enorme meanders in de buurt van Guxhagen. Hier vloeit de Eder in de Fulda. “Ei-ei-ei, warum vorbei“ staat te lezen op het uithangbord van een typische Duitse Biergarten aan het water. Twee tuinhuisjes, het ene met een toog voor koude dranken, het andere voor al wat warm is. Fietsen in de voortuin, rijen bezette tuintafels … in de zon, onder bomen, parasols of in tenten. Ei-ei-ei, hier kunnen we niet aan voorbij.

 
 

Fietszeilbaan

Melsingen

Fulda

Fulda

Fulda

Fulda

Waterspel 2

In een immens keteldal omgeven door vijf oude gebergten ligt het culturele en economische centrum van Noord-Hessen, de stad Kassel. De aantrekkingskracht van de stad ligt in de groenparken met als absolute uitschieter het bergpark Wilhemshöhe, het grootste van Europa. Na klooster en jachtslot realiseerde Landgraaf Karl het 300 ha grote berg- en kuurpark waar hij zeshonderd verschillende houtgewassen liet aanplanten. Boven op de berg in het verlengde van anderhalve kilometer cascaden staat de heldhaftige Herkules bovenop een kolossaal octagon, een achthoekig tempelachtig gebouw. Twaalf kilometer aan waterlopen storten zich over de cascaden, de Steinhöfer waterval, de duivelsbrug, de Pluto-grot en een nagebootst Romeinse viaduct naar beneden tot in de kasteelvijver, waar het water uit een fontein 52 m omhoog schiet. De kunststad Kassel is vooral bekend voor de om de vijf jaar terugkerende documenta waar om en rond honderd internationale kunstenaars en acteurs over de stad neerstrijken. Kassel is ook de stad waar de sprookjesbundelaars Grimm hun belangrijkste levensjaren doorbrachten en de vele sprookjes die ze vergaarden uitschreven. Ze kregen een eigen standbeeld, plein en museum.

We komen de stad vanuit het zuiden binnen via de “Aue-dam”. Op deze verhoogde oever aan de Fulda, bezit ieder gerenommeerde roei- en sportvereniging zijn clublokaal. De Fulda-fietsroute volgt de dam maar wij rijden aan de overzijde van de weg het barokpark Karlsaue binnen. We fietsen er over de hele lengte doorheen tot bij het barokke Orangerieslot, de zomerresidentie van landgraaf Karl. Naar het centrum toe gaat het over de Friedrichsplatz, genoemd naar zijn zoon en opvolger. Het grootse plein van de stad bezit mooie neoclassicistische gebouwen. De ronde Königsplatz is het kloppend hart van het winkelcentrum en de daaruit vertrekkende Königsstraße de pompende aorta. In het verlengde ervan ligt de Wilhelmshöher Allee die eindigt bij het irreële bergpark Wilhemshöhe met de alles overziende … Herkules.

 

Fulda + Werra = Weser

Het fietspad loopt nu op de oever pal aan de Fulda naar Hannoversch Münden. De stad telt maar liefst 700 vakwerkhuizen en is omringd door stadsmuurresten. Niet enkel witte huizen met bruin balkengeraamte maar pastelkleuren zorgen voor een kleurig stadsbeeld. Boven de Fulda op de andere oeverflank wappert de vlag op de Tillyschanze. Naast het mooie stadhuis op een hoek ligt een slagerij annex eethuis. Een ridder trekt de aandacht voor volgens insiders de beste Hessische braadworst. Dat komen we niet omheen.

Waar Werra en Fulda zich kussen. Zij hun namen moeten inboeten. Hier ontstaat door deze kus, Duits tot aan de zee de Weser.” Dit opschrift staat te lezen op een rotssteen aan de monding van beide rivieren. De rivier waar de Fulda-fietsroute als R1 op de linkeroever zijn weg voortzet en de Weser-fietsroute als Deutschlandroute D9 op de rechteroever. Beiden lopen langs een verkeersweg. We kiezen voor rechts. Een goede keuze! De rijweg is duidelijk minder bereden en met een leuke plek om in te keren bij het veerpont naar Reinhardshafen. In Gieselwerder wisselen we via de laatste brug van oever en malen de laatste kilometers af naar Bad Karlshafen … de modelstad van landgraaf Karl.



 

Fulda

Fulda

Hann. Münden

Veer naar Reinhardshafen

Klooster Bursfelde

Veer naar Wahlsburg

Praktisch

AFSTAND: 435 km

ROUTE:

Diemelradweg R8 R51 Twiste-Radweg Ederseebahn-Radweg Edersee-Rundweg ER1 Eder-Radweg E R19 Schwalm-Radweg Bahnradweg Rodkäppchenland R11 Fuldaradweg R1 / D9

ETAPPE-INDELING:

Bad Karlshafen – Bad Arolsen = 64 km

Route: Diemelradweg R8 R51 R2 R6

Bad Arolsen – Fritzlar = 76 km

Route: Twiste-Radweg Ederseebahn-Radweg Edersee-Rundweg ER1 Eder-Radweg E

[Beschrijving Twiste-Radweg tot Ederseebahn-Radweg in Korbach: R rond meer Twiste-Radweg R6 !!! na grindweg aan bosrand L over brug (niet R6 volgen) R na brug over Twiste fietsbordjes door Twiste L volgen bij paardenstal RD over erf boerderij, bosweg R op T boven in bos R op asfalt bij verlaten bos L asfalt hoofdweg oversteken in Berndorf L Mühlenweg → R langs Twiste over waterscheiding R fietsbordje eerste wegje L RD ringweg oversteken RD over industrieterrein voorbij aan fabriek Continental RD fietstunnel onder spoorweg RD door voetgangerszone centrum Korbach R op einde voetgangerszone L volgen naar kerk L op Y R op Y (niet richting centrum) RD op krspt R na spoorwegbrug RD op rotonde Ederseebahn-Radweg]

Fritzlar – Neukirchen = 72 km

Route: Eder-Radweg E R19 Schwalm-Radweg Bahnradweg Rodkäppchenland

Neukirchen – Rotenburg a.d. Fulda = 79 km

Route: Bahnradweg Rodkäppchenland R11 Fuldaradweg R1 / D9

Rotenburg a.d. Fulda – Kassel = 70 km

Route: Fuldaradweg R1 / D9

Kassel – Bad Karlshafen = 74 km

Route: Fuldaradweg R1 / D9 tot Hann. Münden D9

Mogelijke inkortingen of uitbreidingen

Op te splitsen in een noordelijke (266 km) en zuidelijke lus (237 km) door vanuit Fritzlar de Eder-Radweg tot aan de Fulda te volgen. De zuidelijke lus wordt als 3- of 4-daags BahnRadFluss-arrangement aangeboden. Je fietst dan vanuit Rotenburg via Fulda- en Eder-Radweg naar Fritzlar. www.rotkaeppchenland.de of www.rotenburg.de

De route is met 200 km te verlengen met de Herkules-Wartburg-Radweg waardoor je praktisch het ganse Grimmland annex Noord-Hessen doorkruist

Bijkomende etappes:

Kassel – Röhrda (Ringgau) = 73 km
Röhrda (Ringgau) – Bad Sooden-Allendorf = 86 km
Bad Sooden-Allendorf – Bad-Karlshafen = 85 km

INFO:

www.kassel-marketing.de

www.bad-karlshafen.de

www.bad-arolsen.de

www.stadtmarketing-fritzlar.de

www.rotkaeppchenland.de

www.mittleres-fuldatal.de

INFO over de langeafstandsfietswegen:

www.nordhessen.de/nl/fietsen  

LOGIES:

Wij logeerden in:

Hotel Hessischer Hof: Carlstraße 13+15, D-34385 Bad Karlshafen, +49 5672 1059, www.hess-hof.de

Brauhaus Hotel: Kaulbachstraße 33, D-34454 Bad Arolsen, +49 5691 89860, www.brauhaus-hotel.de

Hotel zur Spitze: Marktplatz 25, D-34560 Fritzlar, +49 5622 1822, www.zur-spitze.de

Wirtshaus zum hungrigen Wolf: Stadtpark 1, D-34626 Neukirchen, +49 6694 247, www.zum-hungrigen-wolf.de

Posthotel: Poststraße 20, D-36199 Rotenburg an der Fulda, +49 6623 9310, www.goebel-hotels.com/rotenburg/posthotel

Hotel Deutscher Hof Kassel: Lutherstraße 3-5, D34117 Kassel, +49 5619 1800, www.deutscher-hof-kassel.de